Her kurumsal şirketin insan kaynakları çalışmaları arasında ilk sıralarda yer alan kıdem hediyesi, çalışan sadakatinin ödüllendirilmesi açısından çok önemli bir uygulamadır.
 

Sadakat ödülü veya başka bir deyimle kıdem hediyesi, şirketin, çalışanına verdiği değeri ve onunla çalışmaktan duyduğu memnuniyeti anlatır. Aynı zamanda, şirkete katkılarından dolayı minnetini ifade eder.
 

Sadakat Ödülü Manevi Değeriyle Öne Çıkar

Duygusal yönünün kuvvetli olması sebebiyle, sadakat ödülü maddi değil, manevi yönüyle ele alınmalıdır. Bu sebeple, odaklanılması gereken nokta sadakat ödülüne ayrılan bütçe değil, ödülün konsepti ve mesajıdır. En yüksek etkiyi anlamlı, kurum ile ilişkilendirilmiş ve çalışana verilen önemin vurgulandığı kıdem hediyeleri sağlar.
 

Kurumsal Hediye Ajansı, yıllardır pek çok kurumun kıdem hediyesi ihtiyacını karşılamaktadır. Zaman içerisinde edindiğimiz deneyimler bize, en başarılı sadakat ödüllerinin, çalışanda duygusal bir bağ oluşturan, aidiyet duygusunu kuvvetlendiren, manevi değeri yüksek ve anlamlı hediyeler olduğunu gösterdi. Hizmet verdiğimiz şirketlere sadakat ödülü önerileri hazırlarken, edindiğimiz bu tecrübelerden yola çıkarak, çalışanları en çok mutlu edecek kıdem hediyeleri bulur, tasarlar ve üretiriz.
 

Kıdem Hediyesi Değerli Bir Hatıradır

Kıdem hediyesi, çalışanın özenle koruyacağı ve kullanacağı değerli bir hatıradır. Kıdem hediyesi belirlerken bir strateji çerçevesinde hareket etmek ve bu stratejinin sürekliliğini sağlamak esastır. Kıdem hediyesi seçimi yapmadan önce, kurumun bir strateji ve konsept belirlemiş olması, süreç yönetimini çok daha sağlıklı bir hale getirir. Kıdem hediyesinin çalışanlar arasında adaletsizlik duygusu yaratmaması, maddi yönüyle tartışma konusu olmaması çok önemlidir. Sadakat ödülünü değerli yapan şey maddi değerinden ziyade manevi değeri olmalı.
 

Kıdem Hediyesinin Sürekliliği Olmalı

Kıdem hediyesinde süreklilik çok önemlidir. Kurum, stratejisi çerçevesinde çeşitli kıdem yılları için ödül dağıtabilir. Pek çok şirket, birinci yılını dolduran personele “hoş geldin” niteliğinde kıdem hediyesi verir. Kimi şirketler, 5 yıllık dönemlere sadakat ödülü verir; bu durumda 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 kıdem yıllarını dolduran personeller ödüllendirilir. Kimisi ise 10 yıllık periyodu baz alır ve 10, 20, 30, 40 kıdem yıllarını dolduran personellere hediyeler verir. Biz, kişinin daha sık aralıklarla motive ediliyor olması açısından, kıdem yılı hediyesi için 5 yıllık periyotları daha çok öneriyoruz.
 

Kıdem hediyesi, şirket çalışanlarının motivasyonu ve şirkete bağlılığının artırılması açısından önemli bir uygulamadır. Motivasyonu ver verimliliği artıran sadakat ödülü uygulaması, yapılan bazı küçük hatalar sebebiyle negatif etkiler de yaratabilir.
 

Yapılan hatalardan biri, bazı yıllar (çeşitli sebeplerle) kıdem hediyesinin verilmemesi. Bu durum, kıdem hediyesi alması gerekirken verilmeyen personelde güven ve kalp kırıklığına sebep olurken, diğer personelde de benzer bir adaletsizliğe uğrayabilme olasılığı sebebiyle negatif etki yaratır. Kıdem hediyesi uygulamasında süreklilik, esastır.
 

Sık yapılan hatalardan biri, her sene farklı kıdem hediyeleri almaktır. Bazı şirketler her yıl telaş içerisinde sadakat ödülü ararlar ve her yıl farklı hediyeler alırlar. Bu hediyeler, çoğu zaman çalışanlar arasında memnuniyetsizliğe, geçen yıllarla karşılaştırma yapılarak “daha iyi / daha kötü” vb. değerlendirmelerle negatif etkilere sebep olur. Kıdem hediyesinde bir strateji çerçevesinde hareket etmek, en etkili hediyeyi bulmak ve her kıdem yılını dolduran personelin aynı hediyeyi almasını sağlamak en doğru yöntemdir.
 

Kıdem hediyesi seçimi, anlık kararlarla değil, stratejik ve detaylı bir araştırmanın ardından, kuruma en uygun ve kurumu en iyi ifade eden ürünler belirlenerek yapılmalıdır.
 

Kıdem hediyeleriyle öne çıkan ve beğeni toplayan şirketler, sadakat ödülü için kuruma özel bir koleksiyon oluşturan ve kıdem hediyesinde süreklilik sağlayan kurumlardır. Kuruma özel tasarlanmış, anlamlı, kurum ile ilişkilendirilmiş ve çalışanın aidiyet duygusunu kuvvetlendiren kıdem hediyeleri, çalışan motivasyonunun önemli unsurlarından biridir.
 

Kurumunuzun kıdem hediyesi uygulamasında başarıyı artırmak ve kıdem hediyeniz ile fark yaratmak istiyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin; sizin için en doğru ve etkili kıdem hediyesi fikrini bulur, tasarlar ve üretiriz.