Bir şirketin iç iletişim çalışmalarının en önemli parçalarından birini oluşturan kıdem ödüllendirmesi çalışanlarınızın aidiyet duygusunu kuvvetlendiren ve onları motive eden bağlayıcı bir uygulama mı yoksa bir yasak savma mı? İşte kıdem ödülü uygulamalarında en sık yapılan üç hata!

Kıdem Ödülü Olarak İkramiye Vermek

Her ne kadar çalışanları mutlu eden bir uygulama gibi görünse de kıdem ödülü olarak ikramiye vermek bu konuda yapılan en büyük hatadır. Çünkü ikramiye, harcanır harcanmaz unutulup gider. Özel hissettirmez, etkisi kısa sürelidir, aidiyet duygusunu beslemez, kalıcı değildir, hatırası yoktur… Kıdem hediyesi olarak ikramiye vermek, kurumun insan kaynakları politikasının zayıf olduğunun, konuya özenilmediğinin göstergesidir aynı zamanda. Kolay çözümdür ancak aynı zamanda bir tür yasak savmadır ve etkisi çok düşüktür.

Her Yıl Başka Bir Kıdem Hediyesi Vermek

Kıdem ödülü, kurum kimliğinin önemli parçalarından biridir. Her yıl farklı bir kıdem ödülü vermek, kurumsallaşamamış olmanın göstergelerinden biridir, kafa karışıklığıdır, çalışana yönelik anlayışın ve stratejilerin henüz oluşamamış olmasının sonucudur.
Kıdem ödülünün sıkça değişiyor olması, çalışanlar arasında da memnuniyetsizlik sebebidir. Bir yılın ödülü daha değerli, diğerinin daha değersiz, ondan önceki yılın daha az değerli olması gibi tartışmalara zemin oluşturur. Huzursuzluğa, gereksiz dedikodulara sebebiyet verir. Her yıl başka bir kıdem ödülü vermek veya çok sık değişikliğe gitmek ne işvereni ne de çalışanı mutlu etmeyen bir uygulamadır.


Kıdem Ödülü Olarak Sıradan ve Sıkıcı Plaketler Vermek

Her yerde ve neredeyse her şirkette rastlanılan sıkıcı plaketleri kıdem plaketi olarak kullanmak sıklıkla yapılan bir diğer hatadır. Her alanda, her platformda karşılaşılan ve çok yaygın hale gelen klişe cam plaketlerin veya tabakların kıdem hatırası olarak değer görmesini beklemek çok iyimser bir yaklaşım. İlkokulda çocuklara bile plaket verilen günümüzde, kıdem ödülü olarak piyasada bolca bulunan ve neredeyse yüz yıldır kullanılan benzer plaketleri kullanmak, boşa para harcamaktır. Bu plaketlerin kaderi ise önce bir çekmeceye kaldırılmak ardından kaybolmak, yok olmaktır.


Peki ne yapmalı?

Öncelikle kıdem ödülü çalışmasının şirketinizin genel insan kaynakları politikasının içindeki yerini, önemini belirlemiş olmak önemli. Kıdem ödülü uygulamasıyla nasıl bir etki yaratmak istediğiniz, işveren markanızı nasıl konumladığınız, temel mesajınızın ne olduğu gibi başlıklar kıdem ödülünüzü belirlerken size rehberlik eder.

İşveren markanızın en önemli temsilcileri olan çalışanlarınız, markanıza güç de verebilir zarar da. Kendini değerli hisseden ve aidiyet duygusu yüksek çalışanlar aynı zamanda şirketinizin en etkili savunucuları ve destekleyicileri olur.

Kurumunu sahiplenen ve yüksek motivasyonlu çalışanlar, iyi bir iç iletişim çalışmasının başarısıdır. İç iletişim çalışmalarının en önemli ayaklarından biri ise kıdem ödülü uygulamasıdır. Verdiğiniz hizmet ödülünün hak ettiği değeri görmesi için, özenilmiş, anlamlandırılmış hikayesi olan bir ödül olması önemli. Çünkü herkes hikayeleri sever, herkes iyi bir hikayenin değerli bir parçası olmak ve bunu hissetmek ister.

Bu nedenle kıdem ödülünüzün iyi bir etki yaratmasını istiyorsanız, tamamen kurumunuza özel tasarlanmış, dekoratif, şık ve anlamlı bir plaket ile çalışanlarınıza teşekkür edin, daha yüksek motivasyonla daha iyi ekip çalışmalarına imza atın.

Kurumsal Hediye Ajansı’nın farklı kıdem ödülü çalışmalarını inceleyerek, kurumunuzu en iyi şekilde temsil edecek kıdem hediyenizi kolayca belirleyebilirsiniz.