Kıdem ödüllerinin en önemli fonksiyonu kurumun, çalışanlarına yönelik takdir ve teşekkür duygularını ifade etmektir.
 
Takdir edilmek, insan psikolojisinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Bu yüzden bir kurum, takdirini samimi bir yaklaşımla ifade ettiğinde;
•    Çalışanlar kendilerini daha mutlu, değerli ve özgüvenli hissederler.
•    Stres seviyeleri düşer, motivasyon ve performansları artar.
•    Duygu durumları daha pozitif olur ve bu da tüm kuruma yansır.

Tabi ki kurumun takdir kültürü edinmiş olması çok geniş bir konudur. Kıdem ödülleri politikası ise bunun sadece bir parçasıdır.
 

Kıdem ödülü kimlere ve ne aralıklarla verilir?

Genel uygulama kurum içinde belli bir çalışma süresini dolduran çalışanlara verilmesi şeklindedir.
 
Yaygın verilme aralığı ise kişinin her 5 yılda bir kıdem ödülü alması şeklindedir. (5.ci, 10.cu, 15.ci, 20'ci, 25.ci, 30.cu yıllarını dolduranlar gibi)
 
Bunu kişinin her 10 yılda bir kıdem ödülü alması şeklinde uygulayan kurumlar da vardır. 10.cu, 20'ci, 30.cu yıllarını dolduranlar gibi)
 
Daha az sayıda olmakla birlikte, her yıl veya 1.ci, 3.cü, 5.ci vb. yıllarda kıdem ödülü verme şeklinde uygulamalar da vardır.
 

Kıdem ödülleri ne zaman verilir?

Kıdem ödülleri genellikle Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarında yani yılın sonuna doğru veya Ocak, Şubat, Mart gibi yılın başlarında verilir. Yaz dönemlerinde kıdem ödülü dağıtımı yaygın bir uygulama değildir.
 
Bu noktada en önemli olan dağıtım zamanlarının her sene hep aynı zaman dilimine gelecek şekilde programlı olması ve bu programa olabildiğince bağlı kalınmasıdır. Bir sene ödül vermek, diğer sene vermemek veya yılın farklı farklı zamanlarında vermek tercih edilmez.
 

Kıdem ödülleri ne şekilde verilir?

Ödüllerinin verilme şekli kurumun tercihlerine göre belirlenir. Kıdem ödüller kurum içinde düzenlenecek küçük bir etkinlikte verilebileceği gibi kurum dışında düzenlenecek daha kapsamlı bir etkinlikte de verilebilir. Örneğin personelle birlikte gidilmiş bir akşam yemeğinde de verilebilir, personelin masalarına hediyeler şeklinde bırakılabilir de.
 
Aslolan iyi bir duygu durumu yaratmaktır.
 

Kıdem ödülü seçiminde nelere dikkat edilmelidir?

Kıdem ödülleri takdir ve teşekkürün ifadesi olduklarından özenle seçilmiş olmalıdır. Aksi halde ödülü alan kişide olumlu duygular yerine önemsenmemiş olma duygusu yaratacaktır.
 
İyi bir kıdem ödülü devamlılık, ilişkisellik ve değer artışı unsurlarına sahip olmalıdır.
 
Kıdem ödülleri arasında bir devamlılık ilişkisi olmalıdır. Örneğin 10'cu yılda verilen kıdem ödülü, 5.ci yılda verilmiş olan ödül ile ilişkili, onun devamı niteliğinde olmalıdır.
 
Güç, devamlılık, sadakat, çevre, iyilik, dayanıklılık ile ilişkili ödüller özellikle sevilirler.
 
Ayrıca kıdem yılı büyüdükçe hediyenin değeri de artmalıdır. Burada sözü edilen maddi değer artışı değildir. Sözü edilen ödüllerin yan yana dizildiklerinde bir değer artışı ifade etmeleridir. Örneğin boyları büyüyebilir, renkleri değerlenebilir vb. (bronz, gümüş, altın gibi...)
 

Sergilenebilir ve kalıcı olmalıdır.

 
Ödülü alan kişi ödülü ofisinde veya evinde sergilemeyi tercih etmelidir.
 
Ödülün sonu bir çekmece gözünde unutulmak olmamalıdır.
 
Bu yüzden estetik, dekoratif özellikler taşıyan ödüller tercih edilmelidir. Bu sayede ödül yaşar ve bir gurur kaynağı olarak sergilenir.
 
Yukarıda sözü edilen devamlılık olgusu da gözetildiğinde, ödüller nihayetinde şık bir koleksiyon haline gelerek ölümsüzleşirler.
 

Özenle seçilmelidir.

 
Mesela son dakikada gidip Paşabahçe mağazalarından bir hediye alıp vermek ve sonraki sene başka öbür sene bambaşka bir hediye vermek ödülü alanlarda "baştan savılıyorum" duygusu yaratır.
 
Bunun yerine aynı kıdem yılına (mesela 5.ci yılını dolduranlar) hep aynı hediye verilmelidir.
 
Böylece hem bir gelenek ve koleksiyon oluşur hem de "geçen senenin hediyesi daha iyiydi, bu sene o kadar da iyi değil" gibi negatif yorumların önüne geçilir.
 
Bir başka tehlike ise sıkıcı olmaktır. Görev misali, her yerde kullanılan cam plaketler, gümüş tabaklar, pleksi objeler vb. günümüzde çok tüketilmiş hediyeler vermek kimseyi memnun etmeyecektir.
 
Yenilikçi yaklaşımlar çok daha iyi refleksler alacaktır.
 

Maddi ödüller kıdem ödülü niyetine kullanılmamalıdır.

 
Kıdem ödülünde 10 ölümcül günah saysak birinci maddede "maddi değeri olan hediyeler vermek" olurdu.
 
Nakit, ikramiye, cumhuriyet altını vb. maddi hediyelerden kaçınılmalıdır.
 
Bunlar çalışanda iyi bir duygu yaratmaz. Aksine hemen her zaman az/yetersiz/adil olmaktan uzak vb. bulunurlar. Çünkü paranın hiçbir zaman "yeterli" olamamak gibi kötü bir huyu vardır.
 
Keza giysi, cüzdan, çanta, kravat, fular vb. aksesuarlar da kıdem ödülü kapsamında değildirler.