Kıdem kutlamaları, insan kaynakları çalışmalarının en öncelikli ve önemli işlerinden biri. Çalışan sadakatinin takdir edildiği ve ödüllendirildiği kıdem törenleri, çalışanların aidiyet duygusunu kuvvetlendirmek ve motive etmek için en iyi fırsatlardan biridir.


Kıdem ödülü, şirketin adaletli yönetim anlayışının ve çalışanlarına verdiği değerin önemli göstergelerinden biridir. Kıdem hediyesi için şirketin bir politika geliştirmiş olması ve bu politikanın sürdürülebilir bir politika olması, kurum itibarını kuvvetlendiren ve güven veren bir yöntemdir.
 

Kıdem ödülünüz gururlandırıyor mu yoksa huzursuz mu ediyor?

Kıdem hediyesi konusunda şirketlerin sık karşılaştığı sorunlar var. İşte bunlardan başlıcaları;
 

  • Kıdem yıllarına göre verilen hediyeler arasındaki tutarsızlık personelde rahatsızlık yaratır. Mesela 5 yıllık personele verilen hediye ile 10 yıllık personele verilen hediye arasında hediyenin değeri anlamında fark edilir bir fark olması ve hatta bu farkın belli bir oranda tüm kıdem yıllarına uygulanmış olması gerekir. Örneğin kıdem farkı için ayrılan bütçenin %25 veya %35 fark ediyor olması ve bunun istisnasız olarak her kıdem yılına uygulanıyor olması, bu konuda yaşanan sorunları minimize eder. Kıdem hediyesi için ayrılacak toplam bütçe ve kıdem yılları arasındaki birim bütçe farkı kuruma göre değişmekle beraber, bu konuda bir stratejinin belirlenmiş olması ve aksatılmadan yürütülüyor olması önemli bir çözüm yoludur.
     
  • Bir diğer sorun, her sene farklı bir kıdem hediyesi vermektir. Yeni seçilen kıdem hediyesi; önceki senelere kıyasla daha az veya daha çok değerli olması gibi nedenlerle çalışanlarda huzursuzluğa neden olur. Bu nedenle en sağlıklı yöntem, kıdem yıllarına göre verilecek hediyelerin belirlenmesi ve hep aynı hediyelerin verilmesidir. Böylece, kimse haksızlığa uğradığını düşünmez ve sağlanan bu eşitlik, güven duygusunu pekiştirir.

Kıdem ödülü seçerken nasıl bir yol izlemeli?

Çalışanları mutlu eden, çalıştıkları kurum ile gurur duymalarını sağlayan ve aidiyet duygusunu kuvvetlendirerek motive eden bir kıdem hediyesi seçmek için birkaç detaya dikkat etmek yeterli.
 

  • Kıdem ödülleri, personelin nabzı tutularak verildiğinde, çok daha etkili bir hediyeye dönüşür. Küçük bir personel araştırması, kıdem hediyeleriyle ilgili çok daha doğru seçimler yapılmasını sağlar.
     
  • Kıdem ödüllerii için ayrılan bütçenin kıdem yılları arasında orantılı ve adil olarak dağıtılmasını sağlamak, personelin haksızlığa uğradığını düşünüp huzursuz olmasını engeller.
     
  • Kıdem ödüllerini belirlemek ve her kıdem yılı için her yıl aynı hediyeyi vermek, “bizim kıdem hediyemiz daha az değerliydi”, “onların aynı kıdem yılı için aldığı hediye daha değerliydi” vb. rahatsızlıkların oluşmasını engeller.
     
  • Kıdem ödülü, kurum ile ilişkilendirilmiş bir hediye olduğunda, manevi değeri dolayısıyla çok daha özel ve anlamlı bir hediye olur. Dikkat, maddi değerinden ziyade manevi değerine çekilmiş olur.
     
  • Kıdem ödülü olarak çift maaş, çeyrek altın/yarım altın vb. hediyeler verildiğinde kısa süreli bir pozitif etki yaratsa da, harcandığı anda etkisi de hızla kaybolur. Çünkü hediye olarak verilen para veya ziynet altın, hatıra niteliği olan ve saklanabilecek hediyeler olmadıkları için etkileri de kısa sürelidir. Oysa kıdem hediyesinin, kalıcı bir hatıra olması önemli bir fark yaratır.
     

Kurumsal Hediye Ajansı yıllardır sektörün öncü firmalarına kıdem hediyesi ihtiyaçları konusunda hizmet vermektedir. Zaman içerisinde edindiğimiz tecrübe ve birikim, en ideal ve etkili kıdem hediyelerinin tasarlanması konusunda bize önemli bir uzmanlık kazandırmıştır. Kıdem hediyesi konusunda yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyorsanız, konuyla ilgili stratejilerinizin belirlenmesi ve en doğru hediye seçimleri konusunda size hizmet vermekten mutluluk ve gurur duyarız. Daha fazla bilgi için: 0212 275 26 50