Şirketlerin en değerli varlıklarıdır insan kaynakları… Kurumda çalışmakta olan insanlar, kurumun en önemli temsilcileridir aynı zamanda. Bir şirketin çalışılmaya değer olup olmadığını en iyi o şirketin çalışanları söyler.

Çalışanların firmayı ne kadar benimsediği, kendini ne kadar bütünün bir parçası olarak gördüğü; işteki mutluluğunu ve kuruma sadakatini önemli oranda etkiler. Her ne kadar birinci öncelik ücret gibi görünse de, tüm kararların duygularla alındığını hep hatırlamak gerekir.

Bu nedenle, şirketlerin insan kaynakları politikaları hem içeride hem dışarıda itibarları üzerinde çok önemli bir rol oynar. Kurumun reklamlarda, medyada yayınlanan haberlerde nasıl bir imaj çizdiği çok önemli. Ama sadece bir çalışanın bile kurumla ilgili anlattıkları, olumlu veya olumsuz çok daha gerçek kabul edilir ve genelde hemen inanılır.

Tüm Kararlar Duygularla Alınır…

Çalışan memnuniyetini anlamanın yollarından biri de, o kurumda uzun süreli çalışan sayısının çokluğu veya azlığıdır. Kurumun çalışanlar tarafından uzun yıllar çalışılmaya değer bulunulması önemli bir göstergedir. Aynı şekilde, kurumun çalışanına yatırım yaparak onlarla yıllarca çalışmaya devam etmesi de önemlidir. Sirkülasyonun düşük olması kuruma duyulan güveni artırır, herkesin çalışmak istediği itibarlı bir kurum imajı yaratır.

Kıdem Ödülü İle İfade Edilen Teşekkür…

İnsan kaynakları çalışmalarında en çok tercih edilen kurumsal hediyelerin başında kıdem ödülü gelir. Şirketin tercihine bağlı olarak birinci yıldan başlayarak 5. yıl, 10. yıl, 15. yıl, 20. yıl, 25. yıl, 30. yıl şeklinde özel dönemlerde kıdem hediyesi verilir.

Kıdem hediyesi, kurumun çalışanına teşekkür etmesidir, “sizinle çalışmaktan memnunuz ve daha da başarılı nice yıllarımız olsun isteriz” demesidir. Kıdem hediyesi, çalışanın gurur kaynağıdır, sadakatinin kurum tarafından da takdir edildiğini görmenin sevincidir, daha da yüksek motivasyonla çalışmasını sağlayan bir tetikleyicidir.