Şirketini seven, sadık ve yüksek motivasyonlu çalışanlar, bir şirketin başarısındaki en önemli faktördür. Şirkete gönülden bağlı ve işini sahiplenen çalışanlara sahip şirketler, rakiplerine göre çok önemli bir avantaj sağlarlar. Ancak her şeyin çok hızlandığı ve sadakati sağlamanın çok zor hale geldiği günümüzde, çalışan sadakatini ve mutluluğunu sağlamak için İnsan Kaynakları Departmanlarına büyük görevler düşüyor.


Sektörü gereği sadece belli yaş aralığında gençlerle çalışan, dolayısıyla aynı insanları uzun yıllar bünyelerinde çalıştırmak ile ilgili kaygıları olmayan bazı firmalar olsa da, hemen hemen her sektörün ve her firmanın temel ihtiyacı yetişmiş, nitelikli, deneyimli ve yüksek motivasyonlu personeldir.
 

Kurumların çalışanlarına verdiği değeri göstermek ve anlatmak için sahip olduğu en iyi fırsat, performansın ve kıdemin ödüllendirildiği şirket toplantılarıdır. Hangi kıdem yıllarının ödüllendirileceği, kurumların stratejilerine göre değişmekle beraber genelde kıdem yılları ayrımı ve ödüllendirmesi şu şekilde yapılıyor: 1. Kıdem Yılı, 5. Kıdem Yılı, 10. Kıdem Yılı, 15. Kıdem Yılı, 20. Kıdem Yılı, 25. Kıdem Yılı, 30. Kıdem Yılı, 35. Kıdem Yılı, 40. Kıdem Yılı…
 

Kıdem Hediyesi Çalışan Sadakatinin Ödüllendirilmesidir…

İnsan kaynağının değerini ve önemini bilen şirketler; çalışanlarının bağlılığını ve verimliliğini takdir ettiğini göstermek için her kıdem döneminde, çalışanlarına çeşitli kıdem hediyeleri verir. 
 

Kıdem hediyeleri, ne kadar doğru seçilirse, etkisi de o denli yüksek olur. Kıdem hediyelerini belirlemeden önce dikkate alınması gereken püf noktalar:

  • Kıdem hediyesi, yıllara göre artan bir maddi/manevi değer taşıyor olmalı.
  • Kıdem hediyesi, kurum ve kişiye göre özelleştirilmiş ve anlam yüklenmiş bir hediye olmalı.
  • Kıdem hediyesi, görünürlüğü yüksek bir hediye olmalı ki kişi herkesle paylaşabilsin.
  • Kıdem hediyesi, aidiyet duygusunu beslemeli ve motive etmeli.
  • Her kıdem yılı için mümkünse sürekliliği teşvik edecek önceki ve sonraki kıdem yıllarıyla bağlantılı hediyeler tercih edilmeli.


Bir şirketin çalışılmaya değer bir şirket olup olmadığını en iyi o şirkette çalışan insanlar söyler. Çalışanlarının sevmediği firmaları müşteriler de sevmez. Bu sebeple, çalışan memnuniyeti bir şirketin en çok yatırım yapması gereken alanlardan biridir.